Κινητό Μουσείο Γραμμοφώνου Χρ.Φαναρίτη

Πρόταση έκθεσης, παρουσίασης της εποχής των 78 στροφών

Στο πολιτιστικό έργο ‘’Κινητό Μουσείο Γραμμοφώνων Χρ. Φαναρίτη'' περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Αναβίωση του ξεχασμένου επαγγέλματος του “φωνογραφιτζή''

  • Έκθεση μέρους της ιδιωτικής συλλογής συσκευών και δίσκων γραμμοφώνου του Χρήστου Φαναρίτη.

  • Εναλλασσόμενες παρουσιάσεις θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με τον τόπο φιλοξενίας του έργου και τους σημαντικότερους εκπροσώπους του, συνολικής διάρκειας δύο ωρών.


Θεματικά θα επιλέγονται κάθε φορά ανάλογα με τον τόπο φιλοξενίας της έκθεσης και σχετικοί καλλιτέχνες της εποχής του γραμμοφώνου που έδρασαν εντός ή εκτός ελλαδικού χώρου, έτσι ώστε το έργο τους να εκτίθεται δωρεάν στο κοινό.


Ιδανική παρουσίαση για απομακρυσμένες περιοχές, πανελλαδικά, δημοτικές & ιδιωτικές εκδηλώσεις, μουσεία, πανεπιστήμια, συνέδρια.

Έκθεση μέρους της ιδιωτικής συλλογής συσκευών και δίσκων γραμμοφώνου του Χρήστου Φαναρίτη.

Ο πρώτος πυλώνας του έργου αφορά τη μεταφορά και πενθήμερη φυσική έκθεση 20 συσκευών γραμμοφώνου δύο διαφορετικών τύπων: Επιτραπέζια “Βαλίτσα” και έπιπλα με ‘χωνί”.


  • Το περιεχόμενο της έκθεσης θα παρευρίσκεται σε δημόσιο χώρο της επιλογής σας, κλειστό κατά προτίμηση ή ανοιχτό, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος κλειστός και ασφαλιζόμενος χώρος αποθήκευσης.


  • Τα εκθέματα θα είναι τοποθετημένα ανά εποχή και εταιρία κατασκευής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε φυσική επαφή μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα πληροφορίες για κάθε ένα ξεχωριστά.


  • Οι ώρες διαθεσιμότητας της έκθεσης στο κοινό θα συνδιαμορφωθούν μετά από επικοινωνίας μας και θα σχετίζονται με τη φύση του χώρου φιλοξενίας.

Παρουσιάσεις θεματικών ενοτήτων που σχετίζονται με τον τόπο φιλοξενίας του έργου και τους σημαντικότερους εκπροσώπους του, διάρκειας μισής ώρας.

Ο δεύτερος πυλώνας του έργου περιλαμβάνει τα εξής:


  • Αναβίωση του ξεχασμένου επαγγέλματος του “φωνογραφιτζή”, πρακτική που συνίσταται στην πεζή μετακίνηση του Χρήστου Φαναρίτη μαζί με ένα γραμμόφωνο “βαλίτσα” και αναπαραγωγή δίσκων 78 στροφών μέσω αυτού, σε προκαθορισμένο δρομολόγιο που θα περιλαμβάνει κεντρικά σημεία της κοινότητας (κεντρικές πλατείες, δημαρχείο, αγορά, μουσεία κ.α.).


  • Παρουσίαση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της φυσικής έκθεσης εντός του χώρου φιλοξενίας της. Ιδιαίτερη αναφορά και μουσικά παραδείγματα των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων και των σημαντικότερων εκπροσώπων τους.


  • Μικρές επαναλαμβανόμενες παρουσιάσεις διάρκειας 20 λεπτών κάθε ημέρα της έκθεσης μετά την ημέρα των εγκαινίων και για 3 ημέρες, με τη δυνατότητα εναλλαγής κοινού (30 – 40 ατόμων ανά γκρουπ, ανάλογα με τη χωρητικότητα του χώρου φιλοξενίας, την ισχύουσα νομοθεσία για τις αποστάσεις ασφαλείας προς αποφυγή διασποράς του Covid – 19, καθώς και τη φυσική του ακουστική).

Ενδεικτικό Πρόγραμμα:

1 ημέρα:

Άφιξη συλλογής, διαμόρφωση χώρου και εγκατάσταση της έκθεσης.

2η ημέρα:

Αναβίωση του ξεχασμένου επαγγέλματος του “φωνογραφιτζή” κατά τις πρωινές ώρες, και εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα της ίδια ημέρας και ώρα 20.00

3η ημέρα:

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο κοινό τις προσυμφωνημένες ώρες κοινού, ενώ κάθε απόγευμα 19.00 - 21.00 τελούνται οι παρουσιάσεις διάρκειας 20 λεπτών με εναλλασσόμενο κοινό

4η ημέρα:

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο κοινό τις προσυμφωνημένες ώρες κοινού, ενώ κάθε απόγευμα 19.00 - 21.00 τελούνται οι παρουσιάσεις διάρκειας 20 λεπτών με εναλλασσόμενο κοινό

5η ημέρα:

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στο κοινό τις προσυμφωνημένες ώρες κοινού, ενώ κάθε απόγευμα 19.00 - 21.00 τελούνται οι παρουσιάσεις διάρκειας 20 λεπτών με εναλλασσόμενο κοινό. Αναχώρηση συλλογής.